İçerikler
WordPress site yedeği nasıl alınır?
Merhabalar bu yazımda tümüyle wordpress yedekleme işlemi konusunu anlatacağım böylece aklımızdaki wordpress site yedeği nasıl alınır sorusuna cevap vermiş olacağız.. Wordpress yedekleme konusu oldukça önemli bir konudur. Eğer sitenizde ya da sonucunuzda bozulma olursa böylece yedeğinizi tekrardan yükeyebliir böylece sitenizi kurtarabilirsiniz.
Wordpress yedekleme işlemi
Wordpress sitemizi yedeklemek göz atdı edilmesi gereken bir konu değildir. Sitenizin bir yedeğine sahip olmak sizi bir çok problemden kurtarabilir. Örnek vermek gerekirse sitenize gelen bir güncelleme sonrası sitenizde bir kaç fonksiyonun işlevi bozulursa böylece geri yükleme yaparak eski haline getirebilirisniz. Ayrıca başka bir sunucuya taşıma işlemini yapabilmeniz için de yedekleme işlemini bilmeniz gerekmektedir.
WordPress yedek alma eklentisi
Wordpress yedek alma eklentisi ile de yedekleme işlemi yapabilirsiniz. Wordpress panelinden eklentilere gidip “yeni eklenti ekle” butonuna tıklayın. Arama kısmına “All-in-one wp migration” yazın ve aşağıdaki eklentiyi kurun ardından etkinleştirin. Ardından panelden eklenti sayfasını açıp dışa aktarma işlemini, tekrardan içe aktarmak için ise içe aktarma işlemi yapabilirsiniz.
WordPress tema yedeği alma
Wordpress tema yedeği alma işlemini Cpanel’den yapabiliriz. CPanel’den dosya yöneticisini açın ardından public html > wp content > theme yolunu izleyin. Ardından temanızı bulun sağ tıklayıp zip olarak sıkıştırın. Sonra bu dosyayı indirin böylece temanızın bir yedeği artık elinizde.
Wordpress cpanel yedek alma
Cpanel üzerinden yedek almak isterseniz komple public html dosyasını sıkıştırıp masaüstüne indirin böylece temalar, resimler, pdf dosyaları css, javascript ve diğer her şeyi yedeklemiş olursunuz. Ancak bununla işimiz bitmiyor hemen alt taraftaki veritabanı yedekleme işlemini de yaparsanız artık sitenizin tam yedeğini almış olursunuz.
WordPress veritabanı yedekleme
Wordpress Veritabanı yedeklemek için cpanel erişip phpmyadmin sayfasına tıklayın. Ardından veri tabanına erişmiş olursunuz. Eğer birden çok veri tabanınız varsa ve adını bilmiyorsanız public html içinden wp-config.php içinde veritabanı adını bulabilirsiniz. Aşağıda tablonuzun adını seçtikten sonra sağ üst tarafta dışa aktar seçeneği bulunur tıklayın ve veri tabanınızı dışarı aktarın. Böylece wordpress sql yedekleme işlemi yapmış olursunuz.
Dışa aktar kısmına geldikten sonra git tuşuna basın ve dışarı aktarma işlemini başlatabilirsiniz.
WordPress Yazıları Dışarı Aktarmak
Wordpress panelinde araçlar altında dışa aktar butonu mevcut. Buraya tıklayarak yazılarımızı dışarı aktarabiliriz. Bu bölümde wordpres yazılarınızı dışarı aktarabilirsiniz ancak sadece yazılarınız aktarılmış olur eğer resimleri ya da sitede bulunan videoyu silerseniz içeri aktardığınızda artık onlara erişemezsiniz.